Verandering

Ons leven verandert continu, ik zou zelfs willen zeggen; dat is wat het leven inhoudt. We rollen van de ene situatie en ervaring in de volgende. Over het algemeen gaan veranderingen redelijk geleidelijk en zijn we ons er niet eens heel bewust van dat details in het alledaagse bestaan zich wijzigen. We zien dus niet wat er aan het veranderen is en hebben geen idee dat het leven een nieuwe weg aan het voorbereiden is voor ons om te gaan. Uiteindelijk komen we dan toch in een moment van helder bewustzijn en zien we ineens dat er iets aan de hand is. Dat een nieuwe weg gekozen moet worden omdat doorgaan op dezelfde weg niks meer oplevert. Terug kijkend op veranderingen die zich in mijn eigen leven hebben voor gedaan ben ik me er wel steeds meer van bewust geworden dat wij zelf met een paar simpele gedachten of verwachtingen het leven vorm geven. Het is mooi beschreven in vele boeken die er vanuit gaan dat wij zelf de stuwende bewuste maar ook heel vaak ‘onbewuste’ richting geven aan ons bestaan. zen15 We maken heel bewuste keuzes zoals; verhuizen, een nieuwe baan, trouwen, kinderen krijgen. En uiteraard weten we dan dat die keuzes bepaalde veranderingen in ons leven op zullen leveren. Maar net zo vaak komen er van die kleine overtuigingen en aannames als pop-ups naar boven in ons brein die onderweg al een nieuwe richting voor ons aangeven waar we ons niet bewust van zijn op dat moment. We nemen namelijk nogal wat overtuigingen en aannames, of ze nou waar zijn of compleet onwaar, mee vanaf onze vroegste jeugd op ons verdere levenspad, die als kleine spelde prikjes hier en daar in ons leven een heel eigen pad gaan vormen. En waarvan de uitkomst te zien zou zijn als jij je ervan bewust was geweest. Zaken die ons gaandeweg angstig gemaakt hebben waardoor we ze teveel aandacht hebben gegeven hebben hun eigen invulling aan het verloop van ons leven gegeven. Het is zeker verhelderend om te achterhalen wat de basis overtuigingen zijn die in je leven voor een bepaalde richting gezorgd hebben. We hebben ze namelijk allemaal bij ons en kunnen er pas wat mee als we ons er bewust van zijn wat ze met ons doen, waar ze ons in tegenhouden of in aansturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.