Vrijheid..

Wij Nederlanders leven in Vrijheid. Dat is voor ons een vaststaand gegeven als we het hebben over vrijheid van meningsuiting. We zijn in ons land ook vrij te worden wie we zouden willen zijn. Dat is te zien in onze samenleving waarin je de opleiding en het beroep kan kiezen waarvan jij vindt dat het bij je past. Je mag hier je leven zo indelen als jij dat wilt. Je wordt niet gedwongen te kiezen voor een bepaalde levensstijl of religie etc. Verder hebben we hier geen oorlog en ook daarin erkennen we onze Vrijheid.

Toch ervaren we niet allemaal evenveel vrijheid. Hoewel we vrij zijn te denken wat we willen, houdt het denken zelf ons in een onvrijheid. Het denken zoals we het aangeleerd hebben geeft ons een eindeloze stroom aan informatie over onszelf en het leven zoals we het beleven mee. Informatie die vaak gestoeld is op ervaringen die we opgedaan hebben in ons eigen verleden of gezien hebben in het leven van mensen om ons heen. Het heeft ons denkbeelden over ‘ons verhaal’ opgeleverd die we als waarheden hebben opgeslagen. Dat verhaal is waarmee we ons identificeren.

Jouw verhaal vertelt je onophoudelijk waar je wel en niet goed in bent. Wat wel en niet van belang is om te zijn, te hebben en te bereiken. Het geeft je bijvoorbeeld een ‘idee’ over je Karakter; een inmiddels heel vastgeroest aantal gegevens die je over jezelf hebt verzameld en opgeslagen. Gegevens die je heel behoorlijk kunnen beperken in alles wat je doet, gewoon omdat jij ze als waarheid en identiteit ziet. Je zult uiteindelijk worden wat jij hebt bedacht over jezelf.

Het menselijk denkvermogen is een prachtig en kostbaar goed. Maar het heeft bij menigeen de complete controle in handen over wat we wel en niet zouden; kunnen, mogen, moeten, doen en laten. Het houdt ons bezig en weg uit een unieke ervaring die het leven kan zijn. Jij beleeft dit leven, deze keer, met de keuze om op te gaan in dat verhaal of om alles wat je bedacht hebt over jouw zelf los te laten. Laat de stilte die je ervaart als je waarneemt zonder oordeel eens wat meer toe in je leven. Het werpt namelijk een nieuw licht op het innerlijk weten en ervaren; waardoor je dat kunt loslaten waarmee jij je identificeert. Daarmee komt vrijheid pas echt tot uiting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.