Mediteren

Hoe lastig is het los te komen van aangeleerd zijn? Over werkelijk van alles hebben we informatie opgeslagen dat ons iedere keer opnieuw zal weghouden van innerlijke stilte en ruimte. Ook wat betreft ‘Mediteren’ hebben we zo onze ideeën opgedaan over hoe we het zouden moeten toepassen. Als je wilt gaan mediteren is het zaak al die ideeën, over wat mediteren zou ‘moeten’ zijn en hoe het ‘uitgevoerd’ dient te worden; los te laten.

Mediteren heeft niets te maken met een bepaalde houding aannemen, vraagt absoluut geen bepaalde tijdsduur, en zit niet vast aan een bepaalde locatie. Mediteren is aanwezig zijn in het moment, waar dan ook, zonder verhaal. We laten ons door allerlei regels te koppelen aan hoe mediteren zou moeten gaan, afleiden. Dat houdt ons vast in de geest. Mediteren is in stilte ontspannen en aanwezig zijn waar je ook bent. In die stilte kan er van alles ontstaan maar wordt nergens aan vastgehouden en is er geen oordeel over dat wat zich aandient en wat vervolgens ook weer gaat. Het is bewustzijn zijn.

Als jij regelmatig mediteert, je overgeeft aan de stilte die bewustzijn is. Dan kom je uiteindelijk steeds meer los van denken, controle en identificatie. Je ervaart stilte als dat wat je bent. Je komt terecht in waarnemen en luisteren zonder bedachte ‘kaders’, zonder oordeel. We herkennen het wel als onze basis in bijvoorbeeld creativiteit en in de overweldigende verwondering voor wat het leven is. Je herkent het als de oneindigheid van het bestaan dat je omhoog tilt om je los te maken van alle verhalen die er zijn.

Mediteren wordt een manier van aanwezig zijn in elk moment van de dag. En als jij je toch weer in gedachten verliest vindt je de stilte steeds sneller weer terug. Het wordt als het ware een bekende weg terug naar huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.