Zijn…

Ik begin met enige regelmaat aan het schrijven van een blog maar ik delete het vrijwel iedere keer opnieuw voordat ik er echt iets mee doe. Het voelt namelijk zodra ik het terug lees al achterhaald. Ook een manuscript voor een boek dat ik jaren geleden al schreef en zelfs destijds nog naar diverse uitgeverijen heb gestuurd is inmiddels al ruim ingehaald door mijn sterk veranderd perspectief op het leven als geheel, en ik ben blij dat het niet gepubliceerd is.

Mijn verhaal doet er niet zoveel meer toe. Het moment waarop ik me realiseerde dat het zogenaamde ‘gezond verstand’ me in de weg zat om het leven gewoon te ervaren zoals het zich aandient is ook niet relevant voor jou in jouw ervaring en beleving van je bestaan. Het gaat namelijk om het herinneren en hervinden van de stilte die een ieder van ons in zich heeft en waar we heden ten dage geen oog meer voor hebben. Als ik nu een boek zou schrijven zou het waarschijnlijk uit een hele reeks lege bladzijden bestaan.

Gewoon omdat het niet gaat om woorden, het gaat niet om denken. Het in stilte aanwezig zijn is wat we zijn kwijt geraakt. We ervaren de ruimte en stilte tussen onze gedachten al lange tijd niet meer. We bezien alles wat we doen en meemaken door een waas van gedachten. Een oneindige cirkel van denkpatronen die ons in een rondedans van onbewust-zijn laat rond draaien. Hoe lastig is het om zaken vanuit stilte te aanschouwen en binnen te laten komen zonder aandacht te besteden aan alle daaraan vastklampende denkbeelden en overtuigingen met de daaraan gekoppelde emoties? Voor menigeen lijkt het onmogelijk. Maar dat is het niet.

Onze kern is als het Universum, een oneindige ruimte waarin alles er mag zijn en alles zou kunnen ontstaan. We zijn die ruimte en stilte al. Het is een kwestie van loslaten van wat bedacht is. En opnieuw waarnemen vanuit een verruimd en ongebonden perspectief. Het verhaal doet er in zoverre toe dat het je uiteindelijk altijd terug zal voeren naar dat wat je werkelijk bent. Het levert je over aan de oneindigheid van het bestaan. Zonder opsmuk en zonder verhaal; zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.